slider top

Foreldre vil at barna skal bli som dem


: Langt Fra Stammen: Foreldre, Barn Og Jakten På Identitet. Oslo: Forlaget, 2013.

Langt Fra Stammen: Foreldre, Barn Og Jakten På Identitet. Oslo: Forlaget, 2013.

av Heidi Borud

Forholdet mellom arv, miljø, oppvekst og identitet er både motsetningsfylt og vanskelig for mange. Hvordan takler vi forskjellighet, og hvordan kan vi best leve med motsetninger innad i familien? For å utforske dette komplekse temaet intervjuet den prisbelønnede, amerikanske journalisten og forfatteren Andrew Solomon over 300 familier over en periode på ti år. Resultatet er blitt koloss av en bok på nærmere 1000 sider. Han vever sammen kunnskap om psykologi, medisin, politikk og samfunnsvitenskap.

Barna som skildres her, er epler som har falt langt fra stammen. De har falt et helt annet sted – noen et par frukthager lenger bort, andre på den andre siden av kloden.

Det er lite som føles mer tilfredsstillende enn vellykkede og hengivne barn, og få situasjoner som føles verre enn når barna våre mislykkes eller avviser oss, skriver Solomon. Når vi får barn, vil vi at de skal bli som oss:

«I den grad barna våre likner oss, er de våre største beundrere. I den grad de er annerledes enn oss, kan de være våre mest infame baktalere». Solomon mener vi helt fra første stund lokker våre barn til å bli imitasjoner av oss selv, og at vi som foreldre lengter etter det som kanskje er livets mest dypfølte kompliment: Det at barna velger å leve etter våre verdisystemer. Selv om mange av oss er stolte over at vi selv er annerledes enn våre foreldre, blir vi fryktelig triste over hvor forskjellige våre barn er fra oss.

(To read the full interview, please visit Aftenposten.)