slider top

Recenzie: Departe de trunchi, de Andrew Solomon


Departe de Trunchi.. Translated by Ioana Miruna Voiculescu. Bucharest: Humanitas, 2015.

Departe de Trunchi.. Translated by Ioana Miruna Voiculescu. Bucharest: Humanitas, 2015.

de Simona Pavel

Psihiatrul Andrew Solomon a stat pe canapeaua multor familii afectate de excludere socială din cauza diagnosticului primit la naștere: sindromul Down. În bestseller-ul New York Times, „Departe de trunchi: Douăsprezece feluri de dragoste”, Solomon dedică un capitol sindromului Down (SD), documentând poveștile și lupta pentru viață a opt familii, eforturile depuse de ei pentru incluziune socială și rezultatele incredibile înregistrate în ultimele trei-patru decenii în Statele Unite: o comunitate unită din dragoste pentru copiii lor diferiți.

O bună parte din persoanele intervievate sunt deschizătoare de drumuri în lupta cu stigmatul social. Ele au creat primele asociații și școli speciale și au facilitat adoptarea unei legislații specifice, de care beneficiază în prezent sute de mii de persoane atinse de sindrom.

Interviurile de documentare ale lui Solomon au explorat câteva teme bine definite:

de ce ați păstrat copilul?
care au fost provocările?
dar satisfacțiile?
cum v-a afectat copilul viața și familia?
privind în urmă, ați fi procedat diferit?

…În paralel cu experiențele personale ale familiilor intervievate, Solomon face descrierea științifică a afecțiunii, de la descoperirea ei până în prezent, inventariind rezultatelor cercetărilor din domeniu. Informațiile sunt abundente și fac trimitere la o mulțime de note bibliografice care oferă posibilități de aprofundare a subiectului.

Atunci când afli că vei avea un copil cu SD, documentarea este esențială. Capitolul din acest volum poate fi o bună sursă pentru a începe să înțelegi și să iubești diversitatea.

(To read the full review, please visit APT321.)