slider top

Wat als je kind niet op je lijkt?


Ver van de boom. Als je kind anders is. Amsterdam: Niew Amsterdam, 2013.

Ver van de boom. Als je kind anders is. Amsterdam: Niew Amsterdam, 2013.

door Sigyn Elst

Twee mensen leren elkaar kennen, trekken fijn samen op, worden verliefd en gaan samenwonen of trouwen. Meestal komen daar vroeg of laat ook kinderen van. In veel gevallen gaat het krijgen van een kind ook over de droom om voor een stuk je voortbestaan te garanderen. Maar ook al denken we soms dat onze zelfzuchtige genen rechtstreeks worden doorgegeven, in de realiteit zijn onze kinderen heel eigen persoonlijkheden.

Als de langverwachte baby over volkomen ongekende eigenschappen blijkt te beschikken stort dat jonge ouders abrupt in een onomkeerbare relatie met iemand die hen vreemd is. Vooral kinderen die echt wezenlijk anders zijn en zo de onsterfelijkheidsfantasie onderuithalen maken het ons moeilijk, schrijft de Amerikaanse schrijver en psycholoog Andrew Solomon.

Solomon, die als dyslecticus en homoseksueel zijn eigen ouders ooit zag worstelen met die gevoelens, schreef met Ver van de boom een monumentaal werk over kinderen die anders zijn. Om de diversiteit en alle gevoelens van wanhoop, schaamte en onvoorwaardelijke liefde van ouders te beschrijven had hij meer dan duizend bladzijden nodig.

(To read the full review, please visit Psychologies.)