slider top

Vier de verschillen tussen mensen


Wie doof is, of autistisch, ziet dat vaak als een identiteit, terwijl anderen het meer zien als een aandoening. Schrijver Andrew Solomon pleit voor diversiteit. „Als er maar één manier van leven bestaat en die werkt niet meer, ben je er geweest.”

…„Dat overkoepelende, verbindende gezichtspunt is denk ik het belangrijkste inzicht uit Far From the Tree”, zegt hij. „De huidige maatschappij hecht veel waarde aan specialisatie, zo diep mogelijk ergens induiken. Heel nuttig, maar er moeten ook mensen zijn die verbanden zoeken, in de breedte kijken.”

Hij vermoedt dat dat de reden is dat zijn boeken zo lang populair blijven. „Ik krijg nog steeds vier of vijf brieven per dag over mijn depressieboek.” In The Noonday Demon (2001), bijna zevenhonderd pagina’s dik, belichtte hij depressie van alle mogelijke kanten. „Ik ben wel opgelucht dat mijn boeken een lang leven hebben, want het duurt heel lang om ze te schrijven. Over Far From the Tree heb ik elf jaar gedaan.” Hij interviewde meer dan driehonderd gezinnen.

Centraal in het boek staat de vraag: wat probeer je te genezen en wanneer vier je de verschillen tussen mensen? Het mag duidelijk zijn dat Solomon zich hartstochtelijk verzet tegen een wereld waarin iedereen op elkaar lijkt.

(To read the full interview, please visit NRC Handelsblad.)