slider top

Uimitorul domn Andrew Solomon


Andrew Solomon ar putea fi personajul perfect pentru un roman sau un scenariu de film cu toate sansele de succes. Un gentleman desavarsit, charismatic, educat, cu o familie si o poveste de viata care ar putea acoperi o saga intinsa pe un secol – cu toate vicisitudinile istorice si personale ce constituie ingredientele obligatorii genului. Ah, daca as fi eu Jeffrey Eugenides! Personajul meu (pentru acest articol, deocamdata) este scriitor, jurnalist si lector in psihologie, politica si arta, activist in domeniile drepturilor LGBT, sanatatii mentale si artelor.

Nascut la New York intr-o familie prospera, Andrew Solomon este absolvent (magna cum laude) al Universitatii Yale si are un master obtinut la Cambridge si un titlu de doctor in psihologie acordat tot de Cambridge. Lista premiilor, a publicatiilor si a institutiilor care i-au inclus cartile pe lista celor mai bune lecturi ale anului e atat de lunga ca mi-ar trebui trei paragrafe consistente sa le insirui. Sa mai adaug – pentru ca, asa cum veti vedea, e relevant in economia acestui articol – ca Andrew Solomon e depresiv, gay, tata a doi copii si ca are radacini (evreiesti) in Romania. Incalcita poveste, nu? Hai s-o apucam de un capat si s-o derulam.

Andrew Solomon a venit in Romania la invitatia Editurii Humanitas, pentru a-si promova o carte publicata in tara noastra acum aproximativ trei luni. Cartea se numeste Demonul amiezii. O anatomie a depresiei si, de la aparitie si pana la vizita autorului, primul tiraj se epuizase deja. Asta desi nu este un roman, ci o lucrare masiva, de 600 de pagini, pe un subiect care aparent nu imbie foarte tare la lectura. Si totusi, felul echilibrat in care Andrew Solomon intoarce depresia pe toate fetele, sinceritatea cu care isi expune propria experienta, empatia cu care vorbeste cu sute de oameni care si-au deschis sufletele in fata sa si care au acceptat sa-si impartaseasca povestile dramatice fac din lectura acestei carti o experienta extrem de intensa si iluminatoare.

(To read the rest of the article, please visit Elle Romania.)