slider top

“Familia e fericita când parintii se bucura de copiii lor în loc sa-si imagineze altii”


Departe de Trunchi.. Translated by Ioana Miruna Voiculescu. Bucharest: Humanitas, 2015.

Departe de Trunchi. Translated by Ioana Miruna Voiculescu. Bucharest: Humanitas, 2015. Read an excerpt

O mamă fericită descoperă cu groază că bebelușul ei nu reacționează ca restul copiilor. Alta observă cum fiul ei de câțiva ani repetă perfect la pian orice melodie aude, ba mai și compune. Alta se trezește într-o dimineață și află că fiul ei și-a împușcat mai mulți colegi și profesori de la liceu, apoi și-a luat viața.

Toate familiile au o poveste, dar, în unele cazuri, povestea se suprapune peste o luptă incredibilă cu înțelegerea și acceptarea unui fapt simplu: acela că un copil poate să fie foarte diferit de părinții săi.

Far from the Tree (Departe de trunchi. Douăsprezece feluri de dragoste. Părinți, copii și căutarea identității) – așa se numește noul volum al scriitorului american Andrew Solomon. El clasează poveștile a peste 300 de familii care se confruntă cu grave dizabilități fizice sau psihice ori cu situații pe care societatea le consideră “anormale” – cum este, de pildă, creșterea unui copil rezultat dintr-un viol.

Străbătând aceste povești, Solomon surprinde prejudecăți adânci, erori de legislație și mentalități închise. Însă ceea ce iese la suprafață cu limpezime este iubirea și felul în care ea poate aduce bucurie în cele mai disperate situații.

Cunoscut cititorilor din România datorită cărții Demonul amiezii. O anatomie a depresiei, Andrew Solomon ne-a acordat un interviu despre noul său volum, în care vorbește, de fapt, despre puterea iubirii de a transforma oamenii.

Unele dintre mărturiile sale sunt emoționante, fiindcă se referă la propria familie. Care, la fel ca toate familiile, ascundea un secret…

(To read the full interview, please visit Pressone.ro)